Har du nogen sinde tænkt over, hvilken betydning de forskellige teknologiske apparater (eller “gadgets”, som vi jo siger i dag), vi omgiver os med, har og har haft? Jeg kan huske, at juleaftenerne i 70’erne altid endte med, at strømmen gik, og min første oplevelse med en vic-20, står stadig lysende klart. Men hvordan var det faktisk, og hvor meget har egentlig ændret sig? Ville man kunne arbejde i dag, hvis vi brugte en Commodore PET fra 1978? Eller (kun?) havde en fastnet telefon? Eller hvordan var det, da et fjernsyn kostede en herregård, og hele tiden gik i stykker?
Jeg er faldet over en BBC udsendelse, som i en slags reality-show-form prøver at se på dette. Programmet hedder Electric Dreams (oversat til “teknikkens tidsmaskine” på dansk tv) og er fra 2009. Normalt er jeg ikke vild med den slags programmer. Der kører flere på History Channel om folk som lever i 1700 tallet eller tilsvarende, men jeg kan ikke finde det interessant hvordan det måtte være at leve i et utæt hus i et koldt klima og leve af tynd kartoffelsuppe. Der er for mange i verden som stadig lever under lignende vilkår, og jeg kan ikke rigtig finde noget underholdning eller informativt i det. Men det her er faktisk interessant, da det tager en familie og kører dem igennem hvert års nye teknologier fra 1970 og til slutningen af 90’erne. Der er mange interessante teknologiske, psykologiske, sociale og kulturelle aspekter, som man kan sidde og spekulere over.
Prøv for eksempel at lægge mærke til, hvordan børnene opfører sig, hvordan familien gradvist gennem årerne laver mindre og mindre sammen, hvordan husarbejde bliver nemmere, hvordan tapetet på væggen skifter, hvilke brugerudfordringer der var den gang, og hvilke der er i dag og meget andet. Der er også små sidebemærkninger i programmet, som er interessante, som for eksempel den hvor Sony, der lavede den første walkman, var bange for, at det skulle være asocialt at afskære sig fra omverden med musik, så de første walkman havde to stik til hovedtelefoner! Hvis man kigger på dagens brug af mp3-afspillere og telefoner, så ville nogen måske mene, at deres frygt ikke var helt ved siden af. Dog bør man huske, at sådanne eksempler ikke nødvendigvis kun er teknologisk skabte “problemer”. Det kunne også være at vores forståelse af, hvad der er godt og skidt, afhænger af den tid, vi lever i. Måske kunne man påstå, at vi ikke så meget brug for at være udadvendte, som det nogen gange gøres til? Der er altid en fare for, at man falder ind i et nostalgisk tilbageblik over, “så langsomt det gik”, eller “hvor roligt det var”, eller “den gang hilste man høfligt på hinanden”, men som Henrik Dahl en gang skrev en bog om, så var de gode gamle dage ikke så gode endda.
Programmet varer 3 udsendelser, som hver er 1 time lang. Her er et link til en oversigt over episoderne fra BBC4, her kan også findes andre informationer om programmet. Nedenfor kan links til programmet findes i små 10 minutters klip. Bemærk at denne type links ikke er særligt stabile, så hvis de ikke virker, så er det op på søgehesten. God fornøjelse!
1970’erne:
70-1-6, 70-2-6, 70-3-6, 70-4-6, 70-5-6, 70-6-6
1980’erne:
80-1-6, 80-2-6, 80-3-6, 80-4-6, 80-5-6, 80-6-6