Forelæsning 5 (som egentlig er nummer 11)

Problemløsning og kreativitet:

Den femte forelæsning (2014) er om problemløsning og kreativitet.

Kreativitet/problemløsning

Dette felt er et spændende område, som desværre kun bliver overfladisk berørt både i forelæsningen og af Matlin. Jeg har nedenfor samlet nogle klip som kan have interesse.

kohler_Sultan_sticksNedenfor kan ses to små klip om dyr, som løste opgaver. Den ene er en chimpanze, som skal få en nød op af et meget tyndt rør. Dette er et “indsigts-forsøg”, som i høj grad minder om Köhler’s forsøg med Sultan. Hos Matlin finder vi en lille smule om indsigt fra side 381 (2009 udg.).Ind i mellem ser man også indsigt beskrevet som “aha-oplevelser”.

Det der er særligt interessant ved disse dyre-klip, er ikke så meget, at dyrene bruger ting i deres omgivelser til at nå deres mål (føde), men i højere grad at de er i stand til at se nogle sammenhænge mellem forskellige ting, sammenhænge som ikke er direkte relateret til deres behovsopfyldelse.
Duen i klippet nedenfor fx skubber til den lille æske, en handling som ikke giver den mad på bordet her og nu, men som kræver, at duen kan fastholde at det at skubbe til æsken på et tidspunkt vil føre til dette. Dette nærmer sig en egentlig redskabsbrug hos dyrene, noget som mennesker ellers i diverse teorier synes at have patent på. Det skal naturligvis tilføjes at mange af disse “interessante” adfærdsformer ofte opstår hos dyr i fangenskab (fx blev duen trænet til at udføre de enkelte komponenter, men dog ikke i selve problemet), men det tager jo ikke fra at de rent faktisk kan det.

Se også:

Sir Ken Robinson:

Ken Robinson taler her meget passioneret for en revidering af vores forståelse af uddannelse ud fra et syn på kreativitet:

TED-talks er i det hele taget et godt sted at finde spændende forelæsninger.

Et andet sted er theRSA.org som også har nogle spændende forelæsninger. Her er igen Ken Robinson.

 

Tech Talk:

Google har også en række spændende forelæsninger i deres tech talk serie som kan findes på youtube. De er nok lidt mere teknologiorienterede og trækker nok mere i retning af “innovation”, et begreb som har en sammenhæng med kreativitet, men som ikke er helt identisk.

Hvordan får man kreative ideer?:

Myter om innovation:

Innovation hos Google (ikke tech talks, såvidt jeg kan se):

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.